Avinžirniai: kodėl juos būtina įtraukti į valgiaraštį?




http://sveikatairgrozis.blogspot.lt/2015/11/avinzirniai-skirti-ne-tik-skrandzio.html
Avinžirniai skirti ne tik skrandžio malonumams patenkinti. Tikinama, jog jie gali būti valgomi ir gydymo tikslais, o savo maistingumu lenkia net lęšius, kurie taip pat vertinami sveikos mitybos atstovų.


Avinžirniuose gausu mineralų, B grupės, P, A, E, C vitaminų, nepakeičiamų aminorūgščių, ląstelienos, o ir kilokalorijų ne per daugiausiai (100 g – apie 320 kcal). Būtent visos naudingos medžiagos, esančios šioje ankšinėje kultūroje, padeda normalizuoti cholesterolio kiekį kraujyje, gerina kepenų veiklą, saugo nuo papildomų kilogramų naštos, veikia kaip antidepresantas.

Avinžirniuose gausu seleno, kuris itin naudingas žmogaus organizmui, kadangi saugo nuo senėjimo, pratęsia jaunystę, gerina smegenų veiklą, netgi užkerta kelią onkologinių ligų rizikai. Na o kalcis, fosforas, magnis, geležis, kalis, teigiamai veikia ir mūsų nervinę, širdies ir kraujagyslių sistemą.
Verta paminėti, kad avinžirniai gerina virškinimo sistemos darbą, normalizuoja cukraus kiekį kraujyje, gražina odą, gerina potenciją, regėjimą ir netgi yra puiki profilaktinė priemonė prieš tokias akių ligas, kaip katarakta ir glaukoma.

Valgydami avinžirnius, suteiksite savo organizmui daug naudos, kadangi jie padeda pašalinti iš žarnyno toksinus, šlakus ir kitas medžiagas, kurios kenkia mūsų sveikatai.
Moterims avinžirniai tikrai naudingas atradimas – juos patartina valgyti nėštumo, žindymo laikotarpiu, jeigu kamuoja PMS ir panašiai. Avinžirniai gydo ir anemiją, skatina hemoglobino gamybą.
Šias ankštines kultūras patariama valgyti ir tiems, kuriems stinga energijos, reikia sustiprinti imunitetą, norima atsigauti po ligos. Beje, avinžirniai dėl savo unikalios sudėties puikiai pakeičia mėsą, kadangi juose gausu augalinės kilmės baltymų, kurie naudingesni nei gaunami iš mėsos produktų.

Kaip ruošti?
Avinžirniai gali būti valgomi daiginti, virti, konservuoti, taip pat iš jų malami labai maistingi miltai. Sudaiginti juos taip pat labai paprasta. Tereikia užmerkti iš vakaro drungname vandenyje. Kitą dieną perplauti, nukošti ir palikti dubenyje pastovėti dieną ar pusantros, retkarčiais sudrėkinant ar tiesiog paskalaujant drungname vandenyje. Per tiek laiko paprastai pasirodo baltos daigelių užuomazgos.

Jeigu dar neatradote šios nuostabios kultūros, būtinai išbandykite. 100 g avinžirnių yra net 20 g baltymų! Iš jų išvirta sriuba gardi, kvapni ir neįtikėtinai soti. Avinžirniai tiks ir salotoms, mišrainėms, troškiniams, užtepui, o iš jų miltų gaminami ir saldainiai.
Tiesa, avinžirnius reikia mirkyti nuo 8 iki 12 valandų, paskui ilgokai virti. Taigi geriausia tai daryti iš vakaro, kad kitą dieną beliktų tik suberti juos į puodą ir išvirti. Rašoma, kad virimo laikas trunka net iki 90 minučių, tačiau geriausia ragauti ir surasti sau labiausiai tinkantį skonį. Visiškai gana valandos ar šiek tiek ilgiau.